Sfaturi de la prieteni pentru prieteni

Tips&Tricks pentru prietenii echipei Work and Travel Vacante Speciale

 

Stop Over-uri

In drumul tau inspre State si din State spre acasa ai sa te opresti cel mai probabil in urmatoarele mari orase: Paris, Amsterdam, Londra, Lisabona, Varsovia, Istanbul si Berlin. Noi le numim “stop-over”-uri si ti le prezentam succint in caz ca vrei sa le vizitezi inainte sa ajungi peste ocean sau la intoarcere. Daca ai prea mult timp intre cele doua zboruri si ca sa nu te plictisesti, mergi sa vizitezi cateva din capitalele europene importante. Pentru ca vara lui 2016 sa n-o poti uita prea curand. De ce? Pentru ca noi iti oferim Vacante Speciale :) 

workandtravel-vacantespeciale-totul-posibil

Paris

 

(cat timp citesti, asculta asta … https://www.youtube.com/watch?v=1zFc7nIJnvo bienvenue a Paris ! )

vacantespeciale-paris

Paris este capitala dar si cel mai mare oras din Franta. Este traversat de fluviul Sena, in nordul Frantei, in mijlocul regiunii Ile-de-France. Orasul, in limitele sale administrative este in mare parte neschimbat din anul 1860 si este unul dintre cele mai populate zone metropolitane din Europa. Parisul a fost unul dintre cele mai mari orase ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, inainte de secolul al XIX-lea si cel mai mare oras din lume intre secolele XVI-XIX.

Astazi este unul dintre cele mai mari centre economice si culturale din lume, iar influenta sa in politica, educatie, divertisment, mass-media, moda, stiinte si arte contribuie la statutul sau ca unul dintre cele mai importante orase din lume. Acesta gazduieate sediul mai multor organizatii internationale, cum ar fi: UNESCO, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Camera Internationala de Comert sau informalul Clubul Paris. Este considerat ca fiind unul dintre cele mai verzi si mai bune de locuit orase din Europa - sa nu uitam ca si unul dintre cele mai scumpe.

Numele orasului deriva de la primii sai locuitori, tribul galic cunoscut ca Parisii. Orasul era denumit Lutetia - mai complet, Lutetia Parisiorum, in perioada romana intre secolul I si VI, dar in timpul domniei lui Iulian Apostatul (360-363), orasul a fost redenumit “Paris”. Se crede ca numele provine de la numele tribului Parisii care provine din cuvantul galic “parisio” si semnifica „oamenii muncitori” sau „mestesugari”. Parisul are multe porecle, cel mai faimos find „La Ville-Lumière („Orasul Luminilor”).

Ce e de vizitat sau de facut interesant ...

 • Turnul Eiffel - simbolul Parisului. Daca ajungi cumva in Paris noaptea, turnul se lumineaza din ora in ora pentru 10 minute, iar de la departare juri ca e din diamante

 • Arc de Triomphe - monument din centrul Place de l'Etoile, comemorand victoriile Frantei si onorand pe cei care au murit in lupta.

 • Les Invalides - Muzeu si loc de veci pentru multi soldati francezi si pentru Napoleon

 • Palais Garnier - sediul Operei din Paris.

 • Catedrala Notre-Dame pe Ile de la Cite ( cocosatul de la Notre Dame ;) )

 • Sorbonne - universitate faimoasa, fondata in Evul Mediu.

 • Statuia Libertatii (ca tot esti in drum spre State) - o versiune mai mica a statuii (de fapt modelul dupa care s-a construit simbolul atat de cunoscut) din portul New York, pe care Franta a daruit-o SUA in 1886.

 • Pantheonul din Paris - biserica si mormant al celor mai mari personalitati ale Frantei.

Muzee

Luvrul - un muzeu enorm care gazduieste foarte multe opere de arta, inclusiv pictura Mona Lisa si statuia Venus din Milo. (iti trebuie cel putin o zi ca sa vizitezi imensitatea asta. Poate cand te intorci, petreci cateva zile in Paris :D ) 

Muzeul Picasso

Cartiere, strazi si alte zone

  • Montmastre - zona istorica pe o colina, unde se afla si Basilique du Sacre – Coeur si care este faimoasa si pentru cafenelele si atelierele multor artisti importansi.

  • Champs Elysees – faimoasa strada din lume, un bulevard de obicei plin de turisti. (https://www.youtube.com/watch?v=pjc7iuUrdwI, inca o melodie care aduce aer de Paris)

  • Place de la Concorde - piata din care porneate Champs-Élysées, cunoscuta in trecut ca Place de la Revolution, locul obeliscului si al ghilotinei.

  • Montparnasse - zona istorica de pe malul stang al Senei, faimoasa pentru ateliere, restaurante si cafenele; aici se afla si turnul Montparnasse de la al carui al 56-lea etaj (196m) se poate admira o superba priveliste a Parisului. Sau poti urca pe terasa aflata la 210m de unde, in zilele senine, se poate privi la 40km departare.

  • Si daca nimic din ce am enumerat noi mai sus nu-ti face cu ochiul, du-te doar sa te plimbi prin Paris – numai sa stai la o cafea cu fata la strada ... e minunat. Ai sa vezi ca si aici diversitatea culturala e mare; nu doar la americani. Stii … daca le ai cu shoppingul, fa bani multi in State si vino sa faci cumparaturi si la Paris. Asa, ca vedetele ! Bon voyage !

Amsterdam

vacantespeciale-amsterdam 

In caz ca ajungi la Amsterdam … nu, nu te gandi la ... !!! Exista si lucruri frumoase si interesante de vazut. Numai la prostii te gandesti :))

Este capitala oficiala a Olandei insa institutiile fundamentale ale statului, Curtea Suprema de Justitie, guvernul si parlamentul isi au sediul in Haga. Linia de aparare fortificata din Amsterdam a fost inscrisa în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Termenul “Amsterdam” provine din alaturarea cuvintelor “dam” (in neerlandeza insemnand baraj) si cuvantul Amstel (rau ce strabate orasul). Pe plan local, orasului i se mai zice si “Mokum” (“oras” pe limba idis).

Amsterdam a avut mereu o populatie mixta. In trecut, in capitala Olandei s-au stabilit multi straini: francezi protestanti, flamanzi si evrei. Atitudinea toleranta a locuitorilor orasului era cautata de multi imigranti. Orasul se bucurase timpuriu de libertatea cultelor religioase. La cresterea demografica a Amsterdamului au contribuit si contingente de numerosi imigranti frizoni, germani si scandinavi.

Dupa 1960, in Olanda au migrat numerosi muncitori turci si marocani. Multi s-au stabilit in Amsterdam. Dupa proclamarea independentei coloniei olandeze Sunrinam, in 1975, in Amsterdam au sosit si locuitori din acest teritoriu. In anii ’80 a inceput o revolutie demografica, Amsterdamul devenind oras multicultural.

Orasul ofera turistilor o multime de obiective turistice. Amsterdam este unul din orasele turistice ale Europei pline de obiective turistice ce atrag turistii ca un magnet. Vara este probabil perioada cea mai indicata pentru o vizita in capitala Olandei dar frumusetile orasului pot fi explorate in orice perioada a anului. Mai jos aveti o lista de obiective turistice in Amsterdam ce nu trebuiesc ratate in vacanta din orasul de pe Amstel.

Ce e de facut sau vizitat prin Amsterdam …

Dintre toate atractiile turistice din Amsterdam am selectionat cateva obiective turistice si muzee ce consideram ca merita vizitate. Orasul Amsterdam are un aer aparte care poate fi savurat de turistii de toate felurile asa ca puteti descoperi la fata locului atractii mult mai multe.

Muzeul Van Gogh din Amsterdam

O vizita la muzeul Van Gogh este o experienta unica in cadrul unei vacante la Amsterdam. Muzeul contine cea mai mare colectie de tablouri ale lui Van Gogh din intreaga lume. Exponatele ofera posibilitatea vizitatorilor de observa indeaproape evolutia artistului sau de a compara tablourile acestuia cu ale altor artisti ai secolului al XIX-lea. Muzeul de asemenea ofera vizitatorilor sai si alte expozitii cu diverse subiecte artistice ale secolului al XIX-lea. Colectia permanenta a Muzeului Van Gogh cuprinde lucrari ale lui Vincent Van Gogh si lucrari ale altor artisti. Lucrarile lui Van Gogh sunt organizate cronologic in cinci perioade, fiecare reprezentand o faza diferita si viata si creatia pictorului. Cele cinci perioade si zone ale muzeului sunt: Olanda, Paris, Arles, Saint-Remy si Auvers-sur-Oise.

Fabrica Heineken din Amsterdam

Fabrica Heineken din Amsterdam nu mai este una functionala. Aici nu se mai produce bere de ceva vreme, insa turistii pot vedea intreg procesul de fabricare al uneia dintre cele mai bune beri din intreaga lume. In schimbul achitarii taxei de intrare, care este de 15 €, turistii primesc trei beri mari si un cadou care difera de perioada in care vizitati fabrica de bere Heineken din Amsterdam. Cele trei halbe de bere pe care fiecare turist le primeste fac din biletul de intrare o afacere foarte buna. In cadrul turului fabricii Heineken, vizitatorii se pot delecta cu o serie de atractii cum ar fi scarile de sticla, cinematograful si chiar un studio unde pot inregistra muzica compusa pe moment de ei. Veti vedea de asemenea imensele butoaie in care berea era lasata sa fermenteze. Turistii isi pot imbutelia propria sticla de Heineken sau pot comanda o sticla de bere personalizata. In timpul turului vizitatorii sunt purtati prin lumea Heineken de-a lungul a patru etaje si 18 atractii individuale. Veti putea urmari drumul unei sticle de cand este umpluta cu bere si pana ajunge in mainile consumatorilor care o apreciaza atat de mult. Fie ca sunteti bautori de bere sau nu, fie ca apreciati aceasta bautura sau nu, atunci cand vizitati Amsterdamul merita sa faceti si o vizita pentru a trai Experienta Heineken.

Muzeul Torturilor din Amsterdam

Muzeul Torturilor este considerat cel mai inspamantator, interesant si neobisnuit muzeu unde sunt prezentate cateva intrumente de tortura medievala intr-o atmosfera intunecoasa pentru ca vizitatorul sa-si faca o idee despre sistemul de justitie criminala de acum cinci sute de ani. Muzeul Torturilor este un exemplu de istorie al cruzimii umane atunci cand guvernul folosea metode extreme provocand durere/moarte celor care incalcau legea.

Muzeul Lalelelor din Amsterdam

Lalelele au fost aduse in Olanda la mijlocul sec al XVI-lea de Imperiul Otoman. Pana in ziua de azi, lalelele au ramas florile preferate ale olandezilor, fiind chiar unul din simbolurile tarii. Un muzeu mic privat, chiar vis a vis de Casa Anne Frank, arata istoria fascinatiei olandeze pentru lalele si vinde cateva tipuri de bulbi din aceasta floare.

Este dificil de stabilit cand a fost data exacta a primaei cultivari a lalelelor in Olanda, dar se estimeaza ca, in jur de anul 1550, bulbi au ajuns in tara pe vase care veneau din Constantinopol (astazi Istambul) prin Antwerpen. Prima documentatie despre crescutul lalelelor dateaza din 1594, in Gradina Botanca a Universitatii Leiden. Bulbii au fost adusi in gradina universitatii din Viena de Carolus Clusius, responsabil de Gradina Imperiala din Viena. In acea vreme, Austria aveam granite de conflict cu Imperiul Otoman si, la fel ca restul Europei Centrale, erau influentati de cultura turceasca, in moda dar si in noile obiceiuri de baut cafea.

Astazi, mania lalelelor este folosita ca un termen pentru a defini orice situatie de nebunie economica absurda. Olandezii, desi sunt rusinati de comportamentul lor din trecut, inca iubesc lalelele. Muzeul contine cateva arii de interes legate de istoria lalelelor si de cultivarea sa fiind specificata si mania lalelelor pe care au avut-o oalndezii in sec XVII.

Londra

 

vacantespeciale-londra

Londra este capitala Angliei si a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar, cultural si artistic al Regatului Unit si unul din cele mai importante orase ale lumii. Exista o imensa diversitate de etnii, culturi si religii. Exact cum vezi in State sau in Franta – in special in zona Parisului. Londra este unul din cele mai cosmopolite orase din Europa si din lume. Aici locuiesc, permanent sau temporar, multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii. Tot aici se gasesc sediile a numeroase institutii si corporatii de importanta globala; multe cladiri importante: palate, muzee, teatre, sali de concerte, aeroporturi, statii de cale ferata, numeroase ambasade si consulate. De exemplu - Westminster (Palatul și Abatia) si Biserica Sf. Margareta din Londra au fost inscrise in anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

 

City of London ("Cetatea Londrei") este centrul istoric al orasului si in acelasi timp cel mai important cartier financiar al Regatului Unit. Este administrat de catre Corporatia Londreii, condusa de Lordul Primar al Londrei. West End ("Capatul de vest" - al vechiului oras) este districtul comercial si de divertisment al Londrei. Piata Trafalgar este cel mai important obiectiv. Oxford Street este una dintre cele mai cunoscute strazi pentru cumparaturi, pe care se gasesc numeroase supermagazine celebre – (daca le ai cu shopping-ul – acolo e de tine). Alta strada cunoscuta este Tottenham Court Road, pentru magazine de electronice, calculatoare si instrumente muzicale.

 

La sud de capatul estic al Oxford Street se gaseste Soho, cartierul boem al Londrei, plin ochi de cafenele, pub-uri, cluburi si sex shop-uri. Deci daca te afli prin zona pe la ora 5 PM, ia-ti un ceai, cu un biscuite langa ;) La extremitatea estica, pe malul Tamisei, se gasește Greenwich, unde se afla parcul cu acelasi nume si Observatorul Regal din Greenwich, care marcheaza meridianul zero al lumii.

 

Londra este un centru international al artelor, muzicii, muzeelor, și multor altora. Aici se gasesc peste 30 de eatre, majoritatea concentrate in West End. Cele mai multe sunt comerciale si pun in scena musical-uri si alte piese populare. Teatre "ne-comerciale" sunt National Theatre, The Globe (reconstructie fidela a vechiului teatru al lui Shakespeare), Old Vic si Young Vic. Londra gazduieste nu mai puțin de 240 de muzee. Cele mai cunoscute sunt British Museum (antichitati din toata lumea), Victoria and Albert Museum (arte decorative si aplicate), Imperial War Museum, precum si Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Stiinta, ambele din Kensington, sau Muzeul Londrei.

 

Londra este una din cele patru mari capitale ale modei, alaturi de Paris, Milano si New York.

 

Ce e de facut prin Londra … 

Ca orice important oras, are si Londra propriul ei oras chinezesc – daca nu ai fost in Chinatown din New York sau nu o sa te duci (depinde cand te opresti in Londra, la dus sau la intors), fa-o acum. Ai sa te intrebi pentru o perioada scurta de timp daca nu cumva te afli in Asia – sunt foarte multi ! De asemenea, trebuie sa vezi London Eye, e mandria londonezilor. Du-te sa faci o poza si in renumitul Trafalgar Square si la monumentul Amiralului Nelson. Du-te la Tower Bridge siiiii, siii la Turnul Londrei. Nu pleca din Londra fara sa te duci sa vezi schimbarea garzilor de la Palatul Buckingham. Sa vezi ce fanfara au acolo – si ce melodii canta – pe noi ne-au amuzat tare :P Un alt parc maaare si verdeeee foarte relaxant este Regents Park – in caz ca ti-au obosit picioarele si vrei sa-ti odihnesti si ochii intr-o mare de verde. Aici e mama muzeul figurilor de ceara – daca l-ai ratat, asta-i sansa ta ! Pentru cine le are cu filosofia – viziteaza Muzeul Freud ! 

Lisabona

vacantespeciale-lisabona 

Lisabona, capitala Portugaliei, este plasata pe costa de vest a tarii, la Oceanul Atlantic, unde raul Tejo, se varsa in ocean. Inima orasului este „Baixa” sau "Orasul de Jos", zona unde se afla Castelul São Jorge si Catedrala Santa Maria Maior. Cel mai vechi cartier al orasului este Alfama, aproape de raul Tejo. Alte monumente importante: Manastirea Jerónimos, Turnul Belém, etc. „Manastirea Jerónimos” si „Turnul Belém” din Lisabona au fost inscrise in anul 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Cele mai importante industrii active in Lisabona sunt cele ale otelului, textilei, chimica, ceramica, constructiei de nave si pescuitului. 

Cand ajungi la Lisabona trebuie sa vizitezi: 

 • Castelo São Jorje (Castelul Sf.Gheorghe), pe colina cea mai inalta a orasului

 • Cartierul Alfama, cu strazi inguste si pitoresti – cu rufe puse la uscat atarnand intre o cladire si cealalta (singurul care a supravietuit marelui cutremur din 1775).

 • Sé de Lisboa (Catedrala Santa Maria Maior).

 • Convento do Carmo

 • Elevador de Santa Justa (Liftul Santa Justa), aflat in cartierul Baixa, a fost proiectat de Raul Mesnier de Ponsard, inginer nascut in Porto din parinti francezi, si ucenicul sau Gustave Eiffel. Constructia a inceput in 1900 si a fost finalizata in 1902; initial a functionat pe baza de motor cu aburi, ca mai apoi in anul 1907 sa functioneze pe curent electric.

 

Din orasul de pe vremea descoperirilor putem vedea in zona Belém, doua constructii preluate de UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial: 

 • Mosteiro dos Jerónimos (Manastirea Jerónimos), construita din dorinta regelui Manuel I.

 • Torre de Belém (Turnul Belem), constructie militara pentru supravegherea intrarii in portul orasului.

 

Lisabona e un oras cu o intensa viata culturala, fiind considerata unul din marile centre culturale europene. 

Din 1994, de cand a fost capitala europeana a culturii, Lisabona gazduieste o multime de evenimente internationale ce au avut un impact pozitiv asupra dezvoltarii activitatilor si infrastructurii culturale.

 

O capitala pe tarmul oceanului, intr-un insorit peisaj sudic; amintiri vii din Epoca Marilor Descoperiri Geografice; arta care se intinde din palate pana in strada, din manastiri pana in metrou – credem ca e destul ca sa-ti stimuleze dorinta de a vizita capitala Portugaliei. Iar odata ajunsi acolo, o sa mai gasesti zeci de alte atractii: geografice, artistice si gastronomice.

 

Asezata la varsarea fluviului Tejo in Atlantic, Lisabona reaminteste mereu turistilor legatura sa cu apele. Acestea alcatuiesc fundalul multor privelisti magnifice, de admirat in timpul plimbarilor prin parcurile insirate de-a lungul malurilor sau de pe terasele celor mai pitoresc amplasate restaurante, iar zona aflata in apropierea tarmului – numita “docas” - e plina de energie, insufletita de o viata de noapte teribil de agitata.

 

Belem
E un cartier cu multe monumente (Turnul Belem, manastirea Jeronimos), cu un centru cultural modern ce adaposteste o colectie de opere ale unor mari artisti contemporani (Dali, Picasso, Magritte) si cu un Muzeu al Calestilor, ce cuprinde cea mai mare colectie de vehicule de aceste gen din lume; in plus, numeroase parcuri si gradini, insirate de-a lungul fluviului Tejo si bune pentru o plimbare relaxanta, dupa oboseala de a admira atatea capodopere.

 

Alfama
E cel mai vechi cartier al orasului; de fapt, cam asta era tot orasul pe vremea cand maurii au intrat in peninsula (secolul al VIII-lea). Alfama e alcatuit, in mare parte, dintr-un labirint de stradute inguste, cum se vad in multe dintre orasele europene ce-si urmaresc originile pana in Evul Mediu. Sansa de a ne putea plimba astazi prin acest decor, evocand timpurile medievale, o datoram faptului ca Alfama a scapat in mare masura teafar dupa cutremurul din 1755 care se spune ca ar fi fost foarte puternic si dezastator.

 

Baixa
Considerat "centrul" metropolei (desi n-are decat vreo 200.000 metri patrati), Baixa a fost reconstruit complet dupa marele cutremur din 1755, iar conceptia urbanistica si arhitectonica reflecta spiritul iluminismului. E geometric, e monumental, e elegant, e aerisit - si e plin de cafenele si restaurante placute si de magazine imbietoare.

Bairro Alto
In Cartierul de Sus, situat pe deal, ajungi fie cu funicularul, fie - mai sportiv -, luand-o la picior pe stradutele in panta, pe siruri de trepte… ai ceva de urcat dar, odata ajuns acolo, esti rasplatit prin splendida priveliste asupra oreasului, care poate fi foarte bine admirata de la o terasa, in timp ce bei ceva, ca sa-ti revii dupa atata urcus. Daca ai obosit prea tare si ti-e lene sa mai cobori… ramai acolo; poate dormi peste noapte pentru ca asta e cartierul cu cea mai animata viata de noapte din oras.

 

Metroul
Nu e doar un mijloc de transport, ci si o atractie culturala: ansamblul statiilor metroului lisabonez constituie o imensa galerie de arta contemporana, astfel incat chiar si cele mai necesare si banale drumuri cu metroul devin un prilej de bucurie.

Muzeul Faiantei (Museu do Azulejo)
Instalat intr-o manastire intemeiata in anul 1509, muzeul e dedicat unei arte specific portugheze - cea a fabricarii placilor de faianta pictate (numite azulejos), cu o traditie de peste cinci secole. Mestesugul a venit din Spania, unde a fost adus de catre arabi, la inceputul indelungii lor dominatii - de peste 7 secole -in Peninsula Iberica. Azulejos sunt un element caracteristic in arhitectura portugheza si impodobesc peretii a mii de cladiri, la interior si exterior, cu un decor elaborat - nu doar cu motive florale si geometrice, dar si cu complicate scene istorice sau mitologice.

 

Muzeul Marinei
Portughezii s-au numarat candva printre cei mai vestiti cuceritori ai marilor si au intemeiat, gratie priceperii lor de navigatori, un ditamai imperiu colonial, iar spectaculosul Muzeul al Marinei, cu patrimoniul sau de peste 17.000 de piese, evoca aceste vremuri glorioase.

 


Fado
"Muzica sufletului portughez": fado este un gen muzical tipic lusitan, cuprinzand cantece adesea nostalgice, avand ca tema dragostea sau dorul (cine zicea ca "dor" e un cuvant care n-are corespondent in alte limbi? Uite ca are: cuvantul portughez saudade numeste exact acelasi sentiment) interpretate vocal, cu acompaniament de chitara. Numeroase baruri si restaurante din capitala portugheza ofera si experienta unui spectacol de fado. Ca veni vorba, uite o melodie
https://www.youtube.com/watch?v=cfyqQwoFPLY :) 

 

Berlin

vacantespeciale-Berlin 

Berlin este un oras-stat, capitala Germaniei, fiind cel mai mare oras al tarii cu aproximativ 3,4 milioane de locuitori si acoperind o suprafata de aproximativ 892 km². Berlinul este in acelasi timp si unul din cele 16 landuri federale, avand guvern de land propriu, numit „Senat”, prim-ministru (de land), constitutie proprie si alte prerogative ale unui stat (land). Pozitia sa pe harta este asemenea unei insule/enclave inconjurata complet de landul Brandenburg. Este traversat de raurile Spree si Havel.

 

Acest oras magnific are o istorie intunecata, suferind in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si astazi poti vedea monumentele care inca domnesc si care isi spun povestea. De altfel, Berlinul poate fi vazut ca o imbinare aproape perfecta intre istorie, arhitectura si cultura. Sa nu uitam de divertisment. Este un oras plin de oportunitati si care ofera cele mai spectaculoase imagini atunci cand te indrepti spre centrul si periferiile sale. Acest oras are multe de oferit incat si cei mai pretentiosi pot gasi ceea ce cauta. Daca ai venit sa te simti bine, asta e orasul care trebuie vizitat. Ofera multe localuri si monumente. Daca in trecut Berlinul avea un aer mult mai simplu, acum el este ocupat de blocuri construite langa cladirile vechi. Aceasta imbinare a trecutului cu prezentul sterge din grandoarea orasului de alta data, insa infatiseaza noua lui viata in epoca moderna. 

Acest oras a avut si zilele lui mai putin frumoase. A fost separat timp de 45 de ani si a suferit numeroase distrugeri in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial, cele doua parti separand Germania comunista de Germania occidentala. La caderea zidului Berlinului totul a devenit un intreg si ca drept dovada orasul imbina in mod minunat recutul sumbru cu viitorul prosper. Orasul este unul tanar daca ar fi sa na ganadim la standardele europene si are o reputatie bazata pe faptul ca oamenii de aici sunt de pretutindeni. Atat zonele istorice cat si cele moderne ofera vizitatorului prilejul de a se bucura de un oras superb care are radacini puternic infipte in istorie, dar care tine pasul cu modernul la o viteza ametitoare. 

Ce e de vizitat in Berlin … 

Poarta Brandenburg – Brandenburger Tor 

Simbolul reprezentativ al Berlinului, care a fost construit in anul 1791 si are o istorie fascinanta. Din pacate, poarta Brandenburg – Brandenburger Tor este singura dintre cele 14 porti ale orasului, care a putut rezista. 

Muzeul Pergamon 

Muzeul face parte din complexul Insula de Muzee din Berlin, construit de Alfred Messel si Ludwig Hoffmann intre anii 1910 si 1930. Muzeul adaposteste cladiri monumentale in marime naturala, precum Altarul Pergamon, Poarta Pietei din Milet si Poarta Ishtar, toate constand in parti transportate din zonele de excavatie. Muzeul Pergamon este impartit in colectia de antichitati, muzeul Orientul Mijlociu si muzeul de arta islamica. 

Muzeul Evreilor 

Muzeul este considerat o capodopera a arhitecturii si este construit de Daniel Libeskind. Muzeul expune vizitatorilor cei 2000 de ani de istorie germano – evreiasca. Obiecte istorice, documente, lucrari de arta si obiecte uzuale dovedesc stransa apropiere dintre viata germanilor si cea a evreilor. 

Muzeul Egiptean si Colectia de Papirusuri 

Muzeul Egiptean si Colectia de Papirusuri este faimos pentru bustul lui Nefertiti vechi de 3000 de ani, dar si pentru celelalte portrete din piatra, in special al lui Ahkenaten si al rudelor sale nobile. 

Bulevardul Unter den Linden 

Un maret bulevard cu o intindere de peste 1,6 km intre Schlossplatz si Poarta Brandenburg. Conceput initial ca un simplu drum de calarie intre palatul Berliner Schloss si terenurile regale de vanatoare din Tiergarten, Unter den Linden a fost transformat intr-un splendid bulevard regal de catre regii prusnaci din secolul XVIII. 

Piata Gendarmenmarkt 

Gendarmenmarkt este considerata de foarte multa lume ca cea mai frumoasa piata din Berlin. Flancata de bisericile gemene Deutscher Dom si Französischer Dom, piata este incoronata de capodopera neoclasica a lui Schinkel, Konzerthaus. 

Muzeele Dahlem 

Cladirea de trei etaje care adaposteste Muzeele Dahlem a fost construita de Bruno Paul intre 1914 ai 1923. Initial cladirea a fost construita pentru Muzeul Asiatic, fiind mai apoi extinsa, adapostind astazi Galeria de Fotografii, Cabinetul de Gravuri (o colectie de desene si imprimeuri grafice), Muzeul de Arta Indiana, Islamica si Est Asiatica, Muzeul de Etnografie si Galeria de Sculpturi. 

Palatul Charlottenburg 

Charlottenburg este un frumos palat in stil baroc, construit in 1695 de Regele Friedrich Wilhem I ca resedinta de vara pentru iubita sa sotie, Regina Sophie Charlotte. 

Ascuns in gradinile regale luxuriante, se mai afla cateva cladiri: Belvedere, in stil ornat, rococo, ce contine o impresionanta colectie de ceramica, Pavilionul Schinkel, care adaposteste desene, picturi, sculpturi, piese de mobilier si portelan de Friedrich Schinkel.

 

Istanbul

 

vacantespeciale-istanbul

Chiftea, baclava, acadea, cismea, catifea … toate, cuvinte turcesti in limba romana. 

Istanbul, numit in antichitatea greaca Byzantion, apoi, dupa anul 330 d.Hr., Constantinopol, a fost capitala a Imperiului Roman, pentru doua scurte perioade dintre anii 324-395, a Imperiului Roman de Rasarit denumit si Imperiul Bizantin de istoriografia umanista, intre 395-1204, a Imperiului latin din Orient, intre 1204-1261, apoi din nou a Imperiului Bizantin refacut, intre 1261-1453 si a Imperiului Otoman pana la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923. Imperiul Roman de Rasarit a inceput a fi numit “Imperiul Bizantin” din sec. al XVI-lea prin initiativa istoricului umanist Hieronymus Wolf. Intemeietorul legendar a fost un anume Byzas din orașul Megara, iar atunci cand Constantin I-ul cel Mare a trasat limitele viitoarei sale capitale a cuprins o arie tot sapte coline ca si in cazul Romei. Turcii au construit pe fiecare, cate colina - o moschee istorica. Istanbulul este cea mai mare concentrare urbana a Turciei si singurul megalopolis din lume intins pe doua continente. In vechile texte romanesti, orasul era numit “Tarigrad, Stanbul, Stambul, Inalta Poarta sau Poarta". Oficial fosta capitala a primit denumirea turca de Istanbul la 28 martie 1930, pana atunci pastrandu-si pe plan international numele de antic si traditional de Constantinopol.

Locuit de peste 5.000 de ani, capitala a doua mari imperii ale omenirii, cel Otoman si cel Bizantin, orasul “Istanbul” reuseste sa impresioneze turistii prin cladirile impunatoare, bogat decorate cu motive musulmane, prin aromele gastronomiei turcesti si, mai ales, prin atmosfera de poveste, desprinsa din istorisirile Seherezadei. Aici e mama dansului din buric !

Moscheea Albastra

Este simbolul orasului Istanbul si unul dintre cele mai renumite lacase de cult din lume. Moscheea poate fi vizitata si ziua si noaptea, insa cea mai impresionanta priveliste o puteti vedea dupa apusul soarelui. A fost construita la porunca sultanului Ahmet I si isi datoreaza numele cantitatii impresionante de faianta albastra care a fost folosita la ridicarea sa. Accesul nu este conditionat de plata unui bilet de intrare, insa este bine sa donati o suma de bani. Incearca sa eviti orele de rugaciune. Poti merge sa vizitezi Moscheea Albastra dimineata devreme sau dupa orele pranzului. 

Hagia Sofia
Biserica Sfanta Sofia (Hagia Sofia), o capodopera a arhitecturii bizantine, a fost construita acum mai bine de 1.500 de ani si din pacate nu poate fi admirata in intregime, fara schele, deoarece este supusa unei restaurari ce dureaza de zeci de ani. Merita, in schimb, sa o vizitezi seara, pentru ca este magnific luminata. In timpul zilei, o poti vizita achitand o taxa de intrare de sapte dolari.
 

Palatul Topkapi
Palatul Topkapi, o fosta resedinta a sultanilor si este una dintre cele mai magnifice monumente din Istanbul. Impresionanta constructie este formata din mai multe pavilioane organizate in jurul a patru curti interioare. In prima curte se afla o cafenea si un restaurant foarte bun, dar scump, unde turistii pot gusta preparate servite la curtea otomana. In Pavilionul Mantiei Sfinte sunt pastrate cateva dintre cele mai sacre relicve pentru musulmani, ca de pilda fire de par din barba Profetului si doua sabii folosite de acesta in bataliile purtate impotriva necredinciosilor. Biletul de intrare este de sapte dolari la care se adauga alti sapte dolari pentru vizitarea haremului.
 

Marele Bazar
Trebuie sa fi vazut (macar in filme) strazile alea inguste, pline de tarabe in stanga si in dreapta, cu agitatie, lume multa si lucruri de cumparat. Daca nu shopping, macar suveniruri. Speram ca stii sa te targuiesti. E de folos acolo ! Cel mai potrivit loc este Marele Bazar. Cu peste 4000 de magazine, Marele Bazar atrage anual milioane de turisti din intreaga lume. De aici poti achizitiona bijuterii din aur, covoare si trebuie neaparat sa negociezi. E o arta. Nu te speria de unii care te vor lua de umar sa te bage in magazinele lor – vor doar sa cumperi de la ei, stai calm/ calma. Nu fac rau :)
 

Basilica cisterna
Sub oras se afla o cisterna care este putin cunoscuta turistilor. Constructia antica dateaza din anul 500 d.Hr si a fost construita de imparatul bizantin Justinian I. Principala functie a Basilicii a fost alimentarea palatului si a altor cladiri cu apa. Basilica si-a mentinut functia pentru mai bine de 1.000 ani. Cisterna merita vizitata pentru decoratiunile impresionante si pentru valoarea istorica.
 

Fortareata Rumeli Hisari
Fortareata Rumeli Hisari este un important monument din Istanbul si se afla pe malul raului Bosfor. Fortareata Rumeli Hisari a fost construita de faimosul Ahmed Cuceritorul in 1452 si este compusa din 3 turnuri principale si alte turnuri mai mici de-a lungul zidului. Scopul castelului era de a preveni invaziile dinspre Constantinopol. In prezent, castelul Rumeli Hisari este gazda Muzeului de Arheologie.
 

Piata de condimente
Este un loc plin de viata si culoare, un loc deosebit pentru shopping si pentru a gusta din aromele locale. Piata de condimente este al doilea bazar din Istanbul, dupa Marele Bazar, si este locul in care veti gasi cea mai mare diversitate de condimente din Istanbul. Piata a fost deschisa in secolul XVII, are 2 nivele si este vizitata de mii de turisti zilnic. Cumpara ceva si pentru acasa ! :)
 

Kiz Kulesi
Este cel mai faimos turn din Istanbul. Legenda spune ca in acest turn o tanara printesa a fost inchisa de tatal ei, pentru a impiedica indeplinirea unei profetii. Pe langa acest mit, turnul este interesant si din cauza vechimii: a fost construit in secolul V de atenieni pentru a apara zona de vasele persane. De atunci turnul Kiz Kulesi a avut diferite roluri in timpul Imperiilor Bizantine si Otomane, iar in prezent, in interiorul sau se afla un renumit restaurant.
 

Palatul Dolmabahçe Saray
Palatul Dolmabahçe Saray din Istanbul a fost construit in secolul XIX si a fost folosit in scopuri administrative. Arhitectura palatului imbina stilurile europene si otomame. Pe langa bogatiile sale, palatul Dolmabahçe Saray? are un impresionant candelabru din cristal oferit cadou de regina Victoria, carpete turcesti valoroase si covoare din piele de urs vechi de 150 ani, cadou de la tarul Rusiei. Alte atractii ale palatului Dolmabahçe Saray? sunt gradinile luxuriante, interioarele opulente si arhitectura frumoasa.
 

Turnul Galata
Turnul Galata din Istanbul este unul dintre simbolurile orasului si a fost construit in secolul XIV, ca parte a sistemului defensiv ce apara cartierul Galata. In prezent, cladirea adaposteste un restaurant, o cafenea si un club de noapte. Turnul Galata ofera o priveliste magnifica asupra zonei istorice a orasului si este locul perfect pentru a te relaxa dupa o lunga zi de vizitat.
 

Tine minte! In timpul verii, temperaturile sunt foarte ridicate in Istanbul. Ai grija sa ai o sapca/ palarie la tine si nu uita de resursele de apa din ghiozdan/ geanta.  

Varsovia

 

vacantespeciale-varsovia

Varasovia este capitala Poloniei din 1596, cand Regele Sigismund al III-leaa mutat capitala de la Cracovia. Orasul este de asemena capitala voievodatului Mazovia, localizat in partea central-estica a Poloniei. Centrul vechi istoric din Varsovia a fost inscris in anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

 

Numele Varsoviei in limba poloneza este Warszawa (in trecut se scria Warszeva si Warszowa), inseamna “apartinand lui Warsz”, Warsz fiind forma prescurtata a unui nume masculin de origine slav Warcislav. Etimologia populara atribuie numele orasului unui pescar pe nume Wars si sotiei sale Sawa. Potrivit legendei, Sawa era o sirena, ce locuia in raul Vistula, de care Wars s-a indragostit . In realitate Wars a fost un nobil ce conducea orasul in secolele XII, respectiv XIII.

 

Varsovia este notabila printre capitalele din Europe nu pentru marimea sa, varsta sa, sau frumusetea sa, ci pentru indestructibilitatea sa. Este un phoenix care a renascut de mai multe ori din cenusa razboiului. Suferind daune mari in timpul ocuparilor suedeza si prusaca din1655-1656, a fost asaltata din nou in 1794, cand armata rusa a masacrat populatia suburbiilor varsoviene.

 

O serie de evenimente comemorative au loc in fiecare an. Multimi alcatuite din mii de oameni se adua pe malul Vistulei vara, la miezul noptii pentru a participa la festivalul Wianki, ce a devenit o traditie si un eveniment anual in programul cultural al evenimentelor in capitala Poloniei. Festivalul isi trage originile dintr-un ritual pasnic pagan in care fetele necasatorite lasa coroane de flori in apa pentru a prevesti cand se vor marita si cu cine. Din secolul XIX aceasta traditie a devenit un eveniment festiv ce continua si in zilele noastre. Consiliul orasului organizeaza concerte si alte evenimente. Fiecare eveniment de vara, pe langa coroanele de flori ce sunt aruncate in apa, sariturile pe deasupra focului, cautarea florilor feriga, au loc si concerte muzicale, discursuri ale demnitarilor si artificii.

 

Muzee si Galerii de Arta 

Evenimentele din Varsovia din Timpul razboiului au lasat gauri in colectiile istorice ale orasului. Desi un numar considerabil de comori au fost salvate in 1939, o mare parte din exponatele din palatele si muzeele din tara au fost aduse in Varsovia cand se considera ca ar fi mai in siguranta in capitala prin urmare, pierderile au fost foarte mari. Printre exemplele cele mai notabile ale exponatelor se numara: Muzeul de Postere ce se mandreste cu una dintre cele mai mari colectii de postere din lume, Muzeul de Vanatoare si Calarie si Muzeul de Cale Ferata. Dintre cele 60 de muzee din Varsovia, cel mai prestigios este Muzeul National cu o colectie de lucrari, unele datand inca din antichitate, colectii de picturi inclusiv cateva picturi private ale lui Adolf Hitler si Muzeul Armatez Poloniei. Colectiile palatelor Łazienki si Wilanów (ambele supravietuind razboiului) si ale Catelului Regal contin lucrari ale unor pictori faimosi, precum Rembrandt. 

Muzeul Revoltei Varsoviei si Muzeul Katyń pot fi considerate simboluri comemorative ale evenimentele istorice din Polonia. Muzeul de Independenta gazduieste accesorii sentimentale si patriotice ce au legatură cu epocile respective. Datand din 1936 Muzeul de Istorie al Varsoviei are 60 de camere ce gazduiesc in permanenta o expozitie a istoriei Varsoviei de la origini pana in zilele noastre. 

Castelul Regal Ujazdów din secolul XVII locul Centrului de Arta Contemporana are expozitii temporare, concerte, spectacole si ateliere de creatie. Centrul realizeaza, in prezent aproape 500 de proiecte pe an. Galeria Nationala de Arta Zachęta, cea mai veche expozitie din Varsovia, cu o traditie ce dateaza din secolul XIX organizeaza expozitii de arta moderna ale artistilor polonezi si internationali, promovand arta in foarte multe feluri. 

Orasul mai detine si cateva curiozitati precum Muzeul de Caricaturi si Muzeul de Motorizare din Otrębusy.

 

Obiective turistice 

Desi Varsovia de astazi este un oraa relativ tanar exista multe atractii turistice. Pe langa centrul vechi, reconstruit dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, fiecare centru are cate ceva de oferit. Printre cele mai notabile atractii turistice din orasul vechi se numara: Casteul Regal si Columna Regelui Zygmunt. 

Mai spre sud se afla asa numita Ruta Regala, cu foarte multe locuri clasice, Palatul Prezidential, campusul Universitatii din Varsovia. Palatul Wilanov era resedinta fostului rege John III Sobieski, este recunoscut pt arhitectura in stil baroc. 

Cel mai vechi parc public al Varsoviei, Gradina Saxona, se afla la 10 minute de mers pe jos din centrul orasului vechi. Cel mai mare parc public al Varsoviei este parcul regal Baths, construit in secolul XVII. Acesta se afla spre sud, pe Ruta Regala, la 3 km de Orasul Vechi al Poloniei.

 

Sirena Varsoviei 

Emblema Varsoviei din 1659 de pe coperta unei carti de contabilitate a orasului este Sirena si este simbolul Varsoviei ce poate fi gasit pe statuile din oraa. Aceasta ilustrare a fost folosita inca din secolul XIV. Cel mai vechiu sigiliu al Varsoviei dateaza din anii 1390, consta intr-un simbol rotund cu inscriptii latinesti „Sigilium Civitatis Varsoviensis” (sigiliul orasului Varsovia). Exista inregistrari ale orasului din 1609 ce ne instiinteaza de o forma a unui monstru de mare cu partea de sus identica cu cea a unei femei ce tine o sabie in mana. In 1653 poetul Zygmunt Laukowski se intreaba de ce Varsovia are aceasta emblema.

 

Sculptura din bronz 1855 - Sirena Varsoviei din Vechea piata a orasului 

Originea figurii legendare nu este cunoscuta in totalitate. Cea mai cunoscuta legenda, spusa de Artur Oppman, este aceea ca in trecut doua dintre fiicele lui Triton au plecat intr-o calatorie spre adancurile oceanelor si marilor. Una dintre ele s-a decis sa ramana in portul Copenhaga Danemarca. A doua sirena a atins gura de varsare a raului Vistula si a sarit in apele sale. S-a oprit sa se odihneasca pe nisipul plajei satului Warszowa, unde pescarii au venit sa ii admire frumusetea si vocea fermecatoare. Un negustor lacom auzind vocea acesteia s-a decis sa o captureze. 

O alta legenda spune ca a fost vazuta o sirena inotand spre Varsovia din Marea Baltica pentru iubitul Griffin, aparatorul antic al orasului, ce a fost ucis in lupta impotriva invaziei suedeze din secolul XVII. Sirena, dorind sa il razbune, a ocupat locul de aparator al orasului, devenind simbolul orasului.

 

Orientation

Use common sense and you'll be fine!

workandtravel-vacantespeciale-varietate-culturala 

Statele Unite ale Americii sunt cunoscute pentru varitatea culturala, pentru mixul de traditii si civilizatii care au creat o natiune deosebita din toate punctele de vedere. Fie ca mergi acolo pentru a vizita Hollywood sau pentru a vedea Statuia Libertatii, trebuie sa stii cum sa te descurci in America daca esti strain. Daca banii pe care ii ai nu sunt dolari americani, trebuie sa afli care este rata de schimb si sa iti schimbi banii in dolari in tara de plecare. Odata ce ai ajuns in Statele Unite va trebui sa schimbi banii daca vrei sa cumperi ceva.

 

Fii pregatit pentru diferente fata de prejudecatile pe care le ai si fata de normele sociale de convietuire cu care esti obisnuit. De exemplu, in anumite culturi, femeile trebuie sa se poarte in anumite moduri specifice in public si sunt socate de modul in care femeile se comporta in Statele Unite. Dreptul la opinie, la asociere, drepturile de exprimare ale entitatilor mass-media ar trebui sa fie o incurajare pentru a promova respectul si interactiunea civilizata.

 

Ai grija prin aeroport: vei avea escala in unele dintre cele mai mari capitale ale Europei: Paris, Londra, Lisabona, Amsterdam, Varsovia sau Istanbul, deci asteapta-te la multa lume diversificata, de prin toate colturile lumii, prin aeroporturi. Sunt mari si sunt aglomerate. Unde e multa lume si agitatie e si rost de facut bani (ilegal). Ai grija la geanta cu actele si banii. Daca e prima oara cand pleci din tara cu avionul, vei avea ceea ce se numeste “socul cultural”. Fete diferite, imbracaminte diferita, mod de a reactiona si comportamente diferite. Nu te speria – trebuie doar sa stii la ce poarta de imbarcare trebuie sa ajungi (scrie pe bilet) si cu asta, basta.

 

Fii pregatit pentru diversitate! Sistemul legal federal si statal poate fi foarte diferit fata de cel cu care esti tu obisnuit. Poate fi mai strict sau mai lejer in functie de care este zona din care provii. Cu toate acestea, fii atent, deoarece daca devii implicat in activitati ilegale, acestea pot avea consecinte devastatoare.

 

Fii pregatit pentru diferente culturale inca de cand ajungi la aeroport! Desi uneori este socant si poate fi coplesitor, fii pregatit sa imbratisezi ceea ce vezi si ceea ce auzi, indiferent daca este intr-o oarecare masura diferit fata de ceea ce traiesti acasa. De exemplu, bariera lingvistica te poate opri in a intelege ceea ce ti se transmite. Chiar si imigrantii din tari vorbitoare de limba engleza au uneori probleme din cauza accentului sau intonatiei care pot crea confuzie si frustrare cand interactionezi cu americanii. De aceea, este foarte important sa citesti, sa asculti si sa privesti toate formele de media din America pentru a te familiariza cu engleza americana inainte de a ajunge acolo.

 

Intotdeauna sa ai la tine pasaportul si documentele legale in cazul in care ti se va cere sa iti demonstrezi identitatea pentru motive de siguranta. Nu iti da informatiile esentiale nimanui , decat daca acestia poarta o uniforma si s-au identificat corespunzator.

 

Desi e foarte important sa pastrezi legatura cu prietenii si familia din tara de origine nu incepe sa faci apeluri internationale care pot aduce costuri exorbitante. Vezi cum iti imparti banii; foloseste-i cu cap! Tu ii muncesti, tu ii cheltui. Chose wisely ! Mai bine folosesti internetul, respectiv Skype :) e gratis si e sigur.

 

Nu downloada filme sau muzica ilegal de pe net !!! Se aplica foarte bine proverbul: unde-i lege, nu-i tocmeala. Scrie clar, negru pe alb, ca daca downloadezi ilegal de pe net si nu platesti, "you're dead!" Sistemul e foarte bine pus la punct in State. Nu-i subestima. N-ai vrea sa te pui cu legea la ea acasa.

 

Ai grija ce mananci ... ce prostii bagi in tine ! Noi stim ca tentatia e mare, insa, incearca sa-ti gatesti si sa mananci multe fructe si legume. Venit/venita de la job obosit mort, nu-ti mai arde de gatit, stim si asta, dar in loc sa cumperi ceva gata facut, mai bine mananci un fruct sau un iaurt. In America se folosesc foarte multe dressing-uri/sosuri. Daca vrei sa nu te intorci dublu/dubla acasa, reciteste ultimul paragraf – pana il stii ca pe Tatal Nostru ... si s-o zicem si p-aia dreapta: unii din noi s-au intors chiar cu mai putine kg de acolo. Reteta? Muncit mult, oboseala + mancat sanatos = slabit (stim ca la fraza asta, fetele o sa inceapa sa dea din coada de fericire). Apropo, sa va mai zicem ceva - stim foarte bine ca sunteti preocupati sa aratati bine, cand de fapt, chiar nu e necesar. Doar ca nu va dati seama. Va dam noi etalon ---> noi va trimitem la vara in State si vorbim dupa ce va intoarceti, despre ce inseamna realitatea. Ascultati bine de la acestia care au fost: mersul in State te trezeste la realitate odata reajuns pe pamant romanesc.  

Use common sense and you'll be fine! Alege Vacante Speciale si bucura-te de sederea in Statele Unite! 

cu drag, echipa VacanteSpeciale

 

Shopping

Iubirea vesnica a oricui, shopping-ul …

workandtravel-vacantespeciale-shopping 

Cand ajungi in State prin programul Work and Travel Vacante Speciale, n-o sa ai prea mult timp de plictiseala. Te duci acolo sa fii responsabil, sa muncesti si sa te intretii singur intr-o tara straina ... ca sa fim mai precisi – pe partea cealalta a globului. 

 

Informatia numarul 2 cu care trebuie sa te instiintam ASAP (as soon as possible) este ca America … e mama cumparaturilor ! Da, da, ne-am zis si noi inainte sa plecam ca “noi nu mergem acolo ca sa facem shopping, nu venim ca sa dam banii pe prostii”. Oh well … cum socoteala de acasa cu aceea din targ nu-i tocmai la fel, ajungi acolo si iti dai seama ca totul … - n-ai inteles – am zis TOTUL e mai ieftin ca acasa. De ce ? Paaaai, (made in) China e mai aproape de State plus ca multe produse, de orice natura, sunt fabricate tot in State. Noi, cei din Europa, platim dublu pentru haine, gadgeturi, incaltaminte, cadouri, s.a.m.d. 

 

Ce te sfatuim? Economiseste pentru Labor Day (un fel de 1 mai muncitoresc, la noi), adica prima zi de luni din septembrie, ca au niste reduceri … sa te tii ! Preturile lor deja mici fata de ale noastre de acasa – se injumatatesc ! Tu realizezi la ce nivel are loc discutia aceasta ? Un exemplu, desigur: o camasa (super eleganta) de la Tommy Hilfiger – 5 $; si cu asta am zis tot. Accesorii, ceasuri, ochelari, blugi, fuste, pantaloni, fuste, rochii, genti, gadgeturi – tablete, laptopuri, telefoane, incaltaminte, parfumuri, beauty si tot ce tine de infrumusetare, toate de la firme renumite all over the world, la preturi de genul celui mentionat mai sus. Vezi cum faci sa prinzi weekendul de Labor Day, la cumparaturi.

 

Si daca inca nu te-ai multumit cu o ocazie, iti mai dam una. Genial, nu ? Recapitulam ! Ai muncit o vara intreaga, ai bani din munca ta, esti fericit/fericita nevoie mare si acum vin saptamanile acelea de vacanta (pe bune) in State. Ce sa facem, ce sa facem ? Cumparaturi pentru tine si toata familia + vizitat orase din filme. Pentru ca suntem la sectiunea shopping, nu intram in detalii despre orase in articolul acesta. De data aceasta, esti si mai tare. Pentru ca ai toti banii castigati pe o vara intreaga. N-o sa mai fie mega reducerile de Labor Day insa o sa le prinzi pe cele de final de vara. 

 

Ai ajuns in State si ne zici ca tu nu vrei shopping ? Dar nu trebuie sa-ti iei prostii ! Chiar nu trebuie. Ia-ti ce-ti trebuie – indiferent de stilul pe care il ai. Mai sport, mai casual, mai elegant, mai cu nasu'-n vant … cum vrei tu :) si daca nu haine, de laptopuri, tablete si telefoane se foloseste toata lumea. Vezi poate mai apare vreun Iphone vara viitoare, eventual cand esti tu pe acolo :D sa ne-aduci si noua unul … adica o fotografie cu unul al tau – cu imbracaminte din aceea cu bling-bling pe spate :))

 

La un an dupa intoarcerea acasa, din proprie experienta iti spunem ca n-ai sa regreti NI-MIC din ce ti-ai cumparat – chit ca tie nu-ti trebuie lucrul acela. De ce? Pentru ca ai sa fii legat/ legata de cele mai misto amintiri apropo de vara ta petrecuta in State ... si nimic ce va proveni de acolo n-o sa te deranjeze. Participand an de an, pe perioada studentiei, in programul Work and Travel, capeti experienta cu oamenii, situatiile, locurile si tipologia americana. You gonna be the bo$$ ! Pentru ca noi iti punem atat de usor la dispozitie Vacante Speciale :)

Copyright CND Management Solutions SRL.

Inscriere Online Work and Travel

Newsletter